Слънчева пита

Необходими продукти
  • 430 мл прясно мляко
  • 5-6 лъж.зехтин /може и олио/
  • 1яйце + белтъка на второто/леко поразбити/
  • 2,5 ч.лъж. сол
  • 1 суп.лъж. захар
  • 750 г брашно
  • 4 ч.лъж. суха мая/почти 2 пакетчета, а ако маята е прясна - 1/2 пакетче

Начин на приготвяне

1

В голяма купа се слага пресятото брашно,прави се кладенче, изсипва се активираната мая /в хладко прясно мляко+захар/. Слага се солта,зехтина /олиото/ и разбитото яйце + още един белтък /може още едно цяло яйце/. Меси се до меко тесто за питка и се оставя да втасва на топло около час.

2

Замесването и първото втасване могат да се направят и с хлебопекарна на програма за тесто.

3

След втасването тестото се разделя на 3 топки, които леко се дозамесват. Разточва се едната /размерът не е толкова важен, може и да не е идеално разточено, дебелина 5мм-8мм/. Намазва се с маргарин /80% масленост, който е и за готвене/. Същата процедура е и с 2-та топка, слага се върху първата, поръсва се с натрошено сирене. Третата топка също се разточва, намазва се с маргарин и се захлюпва с маргарина върху другите 2.Разточва се отново /така,както са 3-те една върху друга/. Полученият кръг се реже на парчета за пица, но по-тесни /не само 8 парчета, 16 парчета са добре/. Навиват се, като се започва от широкия край към тънкия, получава се формата на кифличка. Нареждат се /в средата 1 кифличка и около нея 4-5, останалите се нареждат като лъчи около тях/ в подмазана с маргарин тава и се оставя да втаса, да се понапълни тавата. Преди слагане във фурната, се намазва с жълтък, който е разбит със съвсем малко вода, за да не е много гъст. Пече се на 190-200 градуса до хубав резултат, 30-40 мин.:)

4

Ако ми се стори, че бързо се е зачервила отгоре, а трябва да се пече още, я покривам с фолио /но само да я покрие, без да запечатвам към тавата, за да не се задушава/.

5

Питката може да се направи и по друг начин/не като слънце/. След разточването на трите кори поотделно и накрая зедно, се навиват на руло, усукват се и леко се разтягат настрани. Навива се като охлюв в тавата, втасва, намазва се с жълтък и се пече.